Kickstart ‘Jouw eigen weg’
Wil jij gewoon lekker in je vel zitten? Tevreden zijn met wie je bent en met de keuzes die je maakt? Het begint allemaal met bewuste aandacht voor jezelf. En met weten wat goed voor je is en waarin je jezelf nog tegenhoudt. Zo kun je vanuit ontspanning je eigen weg bewandelen.
In onderstaande drie hoofdstukken leer je hoe je duidelijker voor jouw eigen weg kiest. Zo ben je meer in balans, minder streng voor jezelf en luister je beter naar jezelf. Klik op het oranje plusje om het hoofdstuk uit te vouwen. De bijbehorende filmpjes of geluidsopnames vind je door op de oranje link te klikken.
Zorg ervoor dat je de oefening van elk hoofdstuk in ieder geval een week dagelijks doet. Liever nog langer, zodat je het je helemaal eigen maakt.
Hoofdstuk 1: Volg je hart
De eerste les gaat over het volgen van je hart. Op mijn website kun je een blog lezen over dit onderwerp (klik hier).
Je hart kun je zien als jouw kern, de essentie van wie jij bent. Hierin ligt een berg aan wijsheid verscholen, het is jouw kompas in het leven, jouw intuïtie. Het HeartMath Instituut onderzoekt de kracht van het hart en heeft ontdekt dat de elektromagnetische straling van het hart echt mega veel groter is dan van het hoofd.
Het hart leidt, het hoofd dient
Ook blijkt dat informatie al eerst in het hart verwerkt wordt voordat het onze ratio bereikt. Bijzonder hè?? In onze westerse maatschappij zijn we erg op ons denken gefocust. Het gebruiken van je verstand is uiteraard heel belangrijk, maar het gebruiken van je hart is nóg belangrijker. Het gaat om de samenwerking tussen hoofd en hart: het hart is de leider en het hoofd dient. Als je vanuit je hart leeft, dan draag je automatisch bij aan een betere wereld, met meer harmonie, meer liefde, meer verdraagzaamheid en compassie. Voor anderen en voor jezelf.
Luister naar de fluistering
Meer vanuit je hart leven vergt oefening. Je moet leren dat je je aandacht van je hoofd naar je hart verlegt. De stem van je hart is meer een fluisterstem, terwijl de stem van je ratio duidelijk hoorbaar door tettert. Je moet dus leren afstemmen op die fluistering. Dat kun je doen met behulp van de onderstaande ademhalingsoefening.
Oefening
Ga ergens lekker rustig zitten op een stoel met beide voeten op de grond en beluister deze oefening. Het duurt ongeveer een kwartier. De oefening heet de hartademhaling. Je stelt je als het ware voor dat je in- en uitademt door je hart.
De oefening:
Overal toepasbaar
Als je de oefening een beetje onder de knie hebt kun je deze ook inkorten en op willekeurige andere plekken doen. Gewoon terwijl je loopt, in de rij staat of op de wc zit! Je gewent jezelf er dan aan om op verschillende momenten je aandacht naar je hart te verleggen. Je kunt ook tijdens de bovenstaande oefening een vraag in gedachten houden, met de intentie om een antwoord hierop vanuit je intuïtie te krijgen. Verwacht niet gelijk een luid en duidelijk antwoord, maar let op dat hele zachte stemmetje. Probeer die te vinden!
Heel veel succes en plezier ermee!
Hoofdstuk 2: Balans bewaren en ontspannen
Hoeveel staar jij naar een scherm op een dag? Stel je bent tijdens je werkweek veelal druk met turen naar je beeldscherm, zittend aan een bureau. Vervolgens kom je thuis, plof je op de bank en zet de tv of Netflix aan, of gaat gamen. Tussendoor check je ook nog meerdere malen je telefoon. Wat je op die manier dus de hele dag door doet, is zitten en naar een scherm kijken en een stroom aan informatie opnemen. Oftewel, je bent de hele tijd op dezelfde manier actief (naar een scherm kijken). Je denkt dat je na een drukke werkdag ontspant door op de bank te ploffen en Netflix te kijken, maar dit is eigenlijk niet altijd het beste dat je voor jezelf kunt doen.
Andere manieren vinden om te ontspannen
Om fijner te kunnen ontspannen kun je beter wat vaker ook op andere manieren bezig zijn. In de onderstaande figuur maak ik onderscheid tussen lichamelijke en geestelijke in- en ontspanning. Na een dag hard werken op kantoor (geestelijke inspanning) kun je het beste iets uit de andere segmenten kiezen om te doen. Als je al de hele dag naar een scherm hebt gekeken, kies je een schermloze activiteit, bijvoorbeeld spelletjes spelen (geestelijke ontspanning).
Als je de hele dag stil hebt gezeten is het lekker om iets meer lichamelijk bezig te zijn. Maar als je werkloos thuis zit, is het juist belangrijk om ook wat meer geestelijke uitdaging te vinden om de balans te bewaren. Ben je de hele dag bezig om informatie in je op te nemen, dan is het lekker om daarna met je handen bezig te zijn. Daar zullen je hersenen je dankbaar voor zijn!
Oefening
Sommige activiteiten passen in meerdere segmenten en je kunt er vast nog wel een aantal bij bedenken.
Dat is dan ook gelijk de opdracht voor vandaag (en de komende dagen):
Hoe is bij jou de verdeling tussen lichamelijke en geestelijke in- en ontspanning? Kijk hoe het nu is verdeeld. Vul voor jezelf zo veel mogelijk en zo specifiek mogelijk voor elk segment leuke bezigheden in die je zou kunnen doen. De komende dagen ga je deze dan ook uitproberen. Doe ook eens wat anders dan je gewend bent te doen.
Let hier op
De criteria voor de bezigheden zijn:
- verandering van omgeving en soort activiteit. Dus doe iets anders dan je eerst deed.
- je krijgt er energie van, het laadt je op
- je hebt er positieve associaties bij, je vindt het leuk
- je doet het op je eigen voorwaarden (niemand vertelt jou wat je moet doen)
- het zorgt ervoor dat je hoofd leeg raakt
- het is leuk zonder dat het een prestatie of een moeten is.
- Sta ook stil bij wat je vroeger als kind graag deed en vorm dat tot iets wat je nu ook kunt doen (en dat mag ook best kinderachtig zijn, niks mis mee)
Lichamelijke inspanning | Lichamelijke ontspanning |
| |
Geestelijke inspanning | Geestelijke ontspanning |
|
Hoofdstuk 3: Negatieve stemmetjes aanpakken
In deze laatste les van de reeks gaan we werken met je saboteurs, namelijk de negatieve stemmetjes in je hoofd. Ik heb daarover het volgende filmpje opgenomen:
Oefening in waarnemen
Nog even op een rijtje wat je nu de komende dagen mag doen om je brein te trainen.
-1- Breng voor jezelf in kaart wat jouw negatieve overtuigingen zijn. Let in het dagelijks leven meer op welke gedachten voorbij komen. Wat voor dingen zeg je tegen jezelf die gewoon echt niet aardig zijn. Dus terugkerende negatieve gedachten, waarvan je diep van binnen wel weet dat ze niet waar zijn.
-2- Schrijf voor jezelf op in welke situaties je voornamelijk jouw negatieve gedachten hebt. Wanneer, in welke situaties komt dat voor. Hoe voel je je, hoe is je dag? Wie zijn er bij, vrienden, familie, onbekenden of juist niemand. En hoe reageer je op je negatieve gedachten? Dus hoe pas je je gedrag aan op deze gedachten.
-3- Maak een top 5 van de meest voorkomende negatieve gedachten
Wees je bewust wanneer deze gedachten voorbij komen. Als ze voorbij komen, neem ze waar zonder oordeel. Dit kan behoorlijk lastig zijn, maar probeer het maar gewoon, je wordt er vanzelf handiger in. Het is puur waarnemen zonder dat je er gelijk iets van moet vinden. Erken dat deze gedachten bij jou horen en dat dat ok is. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, het erkennen dat ze bij jou horen is het beginpunt voor verandering.
-4- Oefen met het waarnemen van je negatieve gedachten zonder oordeel
Oefening in positieve tegenhanger
Als je dit allemaal een beetje onder de knie hebt, is het tijd om er wat positiviteit tegen aan te gooien!
-5- Bedenk als tegenhanger voor je negatieve gedachten top 5, een positieve zinnetjes top 5.
Gedurende de dag leg je in gedachten af en toe de focus op 1 van deze zinnetjes. Je spreekt het bijvoorbeeld even in gedachten een paar keer uit. Je kunt het ook op de koelkast plakken, op een spiegel schrijven of ergens anders neer zetten, zodat je het een paar keer per dag leest. Zeker als je merkt dat je in een negatieve gedachtenspiraal zit, kies je een toepasselijk positief zinnetje en focus je daar even op. Dit is het ideale tegengif omdat je je brein als het ware afleid van de negativiteit met aandacht voor iets positiefs. Simpel, maar zeer doeltreffend!
Heel veel succes en plezier ermee! En laat me weten hoe het is gegaan!
Volg me op mijn socials!
Voor inspiratie, oefeningen en nieuwtjes